25.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Бойко Рашков – бичът за бившите управници

Хич не им е добре напоследък на бившите управляващи от ГЕРБ, воглаве с лидерът им Бойко Борисов. Далаверите им от последните години лъсват една по една, а те се чудят как да замазват фактите за това какви са ги вършили по време на дългогодишното си управление, от което потърпевши сме всички ние.
Прехвалените магистрали, които Бойко Борисов „ни построи“ се оказаха бездънна яма, в която са наливани държавни, разбирайте наши, пари, които вместо в асфалт се превръщаха в злато за нечии джобове. Във всеки случай не в нашите.
Една по една лъсват схемите, по които държавата е източвана в продължение на години под мъдрото ръководство на Бойко Методиев Борисов.
А в основата на разкритията стои един човек, застанал начело на МВР още с първото служебно правителство, който продължава упорито работата си и до момента.
Става дума за министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. Личност силно недолюбвана от „помазаните“ доскоро от ГЕРБ.
Първият удар в сърцето на бившите управляващи от страна на Рашков дойде още в навечерието на първите извънредни избори миналата година.
Тогава служебният вътрешен министър Бойко Рашков подгони схемите за купуване на гласове. Търговията с вот винаги си е била публична тайна, но вътрешният министър пръв през последните години се осмели да разбута гнездото на осите.
Навечерието на изборите през април миналата бе белязано от волята на МВР да разкрие тъмните схеми за купуване на гласове, които напоследък вече не са свързани само с кебапчета, ракия и обещания за светло бъдеще, а с много по-мащабни неща и търговия на едро.
Служителите реда тогава се натъкнаха на множество факти за купуване на гласове в страната. Образувани бяха досъдебни производства, задържани бяха и множество лица.
Така например в навечерието на последните избори през ноември съпругът на кметицата и синът на кметицата на Симеоновград са задържани за купуване на гласове. Те са плащали за гласоподаватели за предстоящите избори на 14 ноември. Открити са оцветени според партията списъци и голяма сума пари – около 20 000 – 25 000 лева, евро и паунди. Парите и списъците не са намерени в дома на кметицата на града.
ГЕРБ активно заплаща участието си в изборите, искат отново да влязат във властта, съобщи МВР шефът.
Известен активист в областта, чрез посредник и пари е ангажирал няколко души да гласуват за ПП ГЕРБ.
В Любимец са проверени два адреса, на място за открити 75 000 лв., половин килограм злато и ценни документи. Иззети са лични и дебитни карти. В друг дом са заловени 60 000 лв, а двама са задържани.
В село Малко Градище е проверен търговски обект, стопанисван от съпруга на кметицата, са намерени списъци. Задържани са и двамата. Купуването на гласове е ставало за сметка на ГЕРБ
В Хасково има един задържан, а 10 души са разпитани. Открит е списък с имена и предложения за облагодетелстване срещу глас. „Жалко за нашите политически партии“, категоричен бе Бойко Рашков тогава.
След като бе осигурен сравнително неманипулиран вот, благодарение на МВР и Бойко Рашков като министър, той се захвана и с корупционните схеми при строителството на българските магистрали. За които сам Бойко Борисов обясняваше, че ни е построил.
Основната задача на министър Рашков бе да осветява корупционните престъпения, извършени при управлението на ГЕРБ. Това продължава да бъде и мисията на Рашков в редовното правителство.
Според прокуратурата, Рашков бе поканен на „разпит”, за да аргументира твърденията си, че знае къде са парите, присвоени в аферата за автомагистрала „Хемус”. Вместо да се смути, Рашков заяви, че 30-40% от 80 млн. лв., отделени за лот 5 на магистралата, са отивали в ръцете на ГЕРБ. Министърът обаче отново не влезе в конкретика – нямаше нито имена, нито доказателства.
Рашков обяснява липсата им с факта, че това е задължение на досъдебното производство, както и че „няма доверие в прокуратурата” – т.е. ако предостави факти, нищо чудно да отидат в ръцете на Борисов.
Вероятно Рашков се опасява, че ако „разкрие картите си”, Борисов може да прикрие следите си. Възможно е и друго – лидерът на ГЕРБ да стане мишена на прокуратурата. Изглежда хипотезата на Рашков е, че „змията” (т.е. корумпираните фигури в държавното обвинение) ще се опита да откъсне опашката си, за да се спаси.
Свършеното от министър Рашков до момента не трябва да бъде подценявано. Основната слабост в поведението му е, че липсват достатъчно аргументи в подкрепа на много от твърденията, които периодично прави пред медиите. За съжаление липсата на категорични доказателства фактически удължава „живота” на гнилите ябълки в институции като АПИ и прокуратурата. Забавя се орязването на пипалата на октопода на „стария режим”, на „агонията на демонтажа” не ѝ се вижда краят. Наред с всичко друго, неволно се предоставя картбланш на замесените да тръбят, че са жертви на „политически репресии”.
Новите управляващи може би могат да намерят съюзници в лицето на хората в прокуратурата, чиито ръце не са изцапани, за да започне по-бързото и ефикасно разплитане на аферите на бившия режим.
Информацията за злоупотреби, която Рашков изнася, работи за окончателното дискредитиране на „стария режим”, в това число на смятания за негов страж. Този аспект от работата на Рашков засега се увенчава с успех. Прокурорският разпит не успя да го обезкуражи. Напротив, „отбеляза точка” срещу обвинителите. Ала вътрешният министър трябва да започне да говори по-конкретно. Което по всяка вероятност тепърва предстои.
Магистралата, използвана от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов като символ-верую на управлението му, декор в неговото “джипка-шоу” и претекст да се раздадат без търг огромни суми от държавния бюджет, може да се срути върху главата му. “Хемус” e визитна картичка на властта на ГЕРБ, но излиза, че стотици милиони са преминали като ешелони през държавна компания, прехвърлила ги на частни фирми. Оттам една част е изтеглена кеш в чували, а друга е била изпратена в чужбина.
Системата, изградена в последните години в България, често бива сравнявана с феодализма. И това май не е само метафора. Как, освен с груба сила, се управлява държава, в която си унищожил собствеността, правото, морала?
Раздадени авансово милиони, забавени отчуждителни процедури, незаконни строежи, неоткриваеми строители, документи с невярно съдържание – разкритията за всичко това направи служебното правителство. Пак оттам, след проверки на антимафиотите от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП), дойдоха и новините за близо 57 милиона лева, отпуснати авансово за лот 5 на “Хемус”. Парите отишли към “кухи фирми”, откъдето били изтеглени в брой в различни периоди от време. Според министъра на вътрешните работи Бойко Рашков бизнесмен, свързан със строежа на магистралата, е изпратил в Обединените арабски емирства други 21 милиона лева, пак от аванси за “Хемус”.
Тегленето на такива огромни суми на каса в банка би следвало да предизвика действия от страна на банката – да поиска обяснения защо се теглят парите, да уведоми ДАНС. Става въпрос за публични средства, които са изпращани от държавната “Автомагистрали” към частни фирми, създадени като “пощенски кутии” с капитал от по 2 лева и без обороти. За трансфера на милионите към ОАЕ също би трябвало да е известено финансовото разузнаване, на което по закон се докладват сделки над 10 000 лева.
Но единственото, което направи централната банка предвид разкритията на МВР, беше да изтълкува буквално думите на Рашков за “банката на Борисов” и да обяви в специално изявление, че Бойко Борисов няма банка и не ръководи банка. В едни предишни години БНБ и ДАНС – с други ръководства, но по същия начин – наблюдаваха с широко затворени очи Корпоративна търговска банка (КТБ), докато не бе срутена през 2014 година. Също така не се постараха особено да изяснят икономическа свързаност при някои от големите кредитополучатели на държавната Българска банка за развитие (ББР).
От прокуратурата излезе обещание, че екип от четирима прокурори ще работи по информацията, която служебните министри огласиха за “Хемус”. Дали наистина ще разбере как аванси, обезпечени с банкови гаранции и застраховки, са попаднали в кухи фирми и се теглят в чували от “сламени хора”? Ако прокуратурата не се намеси и не разследва, все едно ще е до какви разкрития се е добрало МВР.
Освен да се търсят милионите, ще се проверява и качеството на свършената работа по магистралата, за която ГЕРБ първо обеща да е готова до 2023 година, а после измести срока за 2024. Оказва се обаче, че от 250-те километра през 2024 ще са готови едва 51, тъй като при останалите участъци има незаконно строителство без необходимите разрешения, а за някои дори и трасето не е уточнено, обясни неотдавна служебната министърка Венета Комитова.
Арх. Влади Калинов, шеф на ДНСК, заяви по БНР, че схемата на строителството е такава, че строителите не носят отговорност за свършената работа, нито пък ще плащат неустойки при лошо изпълнение. “Строителството е скрито зад договори за доставка на материали и наем на техника. Това означава, че тези фирми, които докарват техниката заедно с операторите на тази техника, извършват строителството, но не носят отговорността за него, а отговорността се връща към държавното дружество “Автомагистрали” ЕАД. Има един анонимен изпълнител, който пристига, свършва си работата и не носи отговорност за това, което е свършил”, каза арх. Калинов. Наред с това има съмнения, че при строителството на “Хемус” са полагани материали, които не са подходящи и не са сертифицирани. Затова ще бъдат назначени експертизи за проверка.
Нищо не илюстрира по-добре завладяната държава от приспаните институции.
Корупция, некачествено строителство, лоша инфраструктура, пране на пари – всичко се оттича в канализацията, запратено там от партийната лоялност на чиновниците и зависимостите на магистратите.
Всички гледахме във Фейсбук тила на Бойко Борисов, докато въртеше волана на джипа по „Хемус“ и хвалеше властта си. А накрая ще се окаже, че огромни суми публични средства са били раздадени за нещо, което го има само в кадрите от неговото „джипка-шоу“.
Обвинението се старае да извърти нещата, сякаш МВР е извършило една незаконосъобразна дейност, посочи силовият министър
„Изповядвам философията, че който го е страх от битки, трябва да си намери по-спокойно поприще. Убедихме се, че прокуратурата бди над интересите на бившите управляващи“. Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков в ексклузивно интервю в предаването „На фокус с Лора Крумова“ по NOVA.
„От момента, в който постъпих в МВР като министър забелязах десетки, да не кажа стотици случаи, при които материалите в обичайните хипотези, когато се изпратят в прокуратурата – те просто потъват. Особено, когато материалите касаят някой известен политически деец на ГЕРБ”, посочи силовият министър.
„Аз мисля, че нещата се развиват по реда на закона – каквото покажат фактите, с които се разполага, такова ще бъде и решението, което ще бъде взето. Материалите, които изпращаме към прокуратурата, в много случаи, десетки, дори стотици, потъват в тази прокуратура. Особено в случаите, в които те касаят известни политически дейци от ГЕРБ“, коментира Рашков задържането на експремиера Бойко Борисов.
„Когато обвинението прочете в един материал, който й е изпратен от МВР, известни имена, като например Борисов, Горанов и ПР-ката на Борисов, това заостря вниманието на прокуратурата и тя проявява изключително старание да постави така нещата, че МВР е извършило една незаконосъобразна дейност“, категоричен е министърът.
„В задачата се пита каква е тази ярост, каква е тази съпротива от определени кръгове, които не желаят да се установи фактическата обстановка. Какво толкова е направило Министерство на вътрешните работи в лицето на Главна дирекция „Национална полиция”, които са се опитали за известен период от време да съберат информация в тази насока и ще продължат евентуално да събират, ако не бяха спрени брутално от Прокуратурата?”, попита риторично министърът.
На въпроса беше ли необходим арест и какво е очаквало МВР да намери при обиските в жилищата на Борисов, Горанов и Арнаудова, Рашков отговори така: „Един известен човек, който тези дни взе отношение по въпроса – Осман Октай се казва, дори каза, че арестът на Бойко Борисов е закъснял с две години. Много хора смятат, че арестът на Борисов трябва да се състои всеки петък заради онова, което те знаят, че е вършил в нашата страна”.
И допълни: „Тези шкафчета, които останаха неразследвани от нашата прокуратура – как мислите? Трябва ли да останат неразследвани от нашето общество.? И ако има – откъде Борисов ги притежава? Очаквахте ли да откриете нещо? Какво са искали разследвашщите и какви очаквания са имали аз не мога да кажа пред вас“, подчерта Рашков.
Сега, като общество, всички ние очакваме министърът на вътрешните работи Бойко Рашков просто да бъде оставен да си довърши работата. Всички ще сме му благодарни за това.

Print Friendly, PDF & Email