22.07.2024

Бойко Борисов лъже 3 месеца, че е дал 50 млн. лв. за по-високи заплати на медсестрите

Тихомълком месец след шумното тиражиране на новината – през май, кабинетът е изменил постановлението си е намалил сумата от 50 на 6 млн. Откровената неистина многократно бе потвърдена и от здравния министър кирил Ананиев.
Правителството в лицето на премиера Бойко Борисов и здравния министър Кирил Ананиев е лъгало месеци наред, че е отпуснало 50 млн. лева за увеличение заплатите на медицинските сестри. Оказа се, че по-малко от месец след гръмкото им съобщаване, правителството тихомълком е намалило сумата на 6 млн. лева, а сега здравният министър се опитва да замаже скандала като вече твърди, че за увеличение заплатите на сестрите действително са дадени 50 млн. лева – но от резерва на НЗОК.
Освободените през май 50 млн. лева от резерва на НЗОК обаче бяха обещани от премиера и Ананиев за друго – за увеличение цените на клиничните пътеки в педиатрията, за да потушат друг протест – този на лекарите и сестрите от Детската болница „Проф. д-р Иван Митев“.
Така реално правителството е излъгало, че дава допълнителни пари. Парите от резерва на НЗОК за увеличение на пътеките не са допълнителни, тъй като са част от бюджета на здравната каса за тази година, просто е взето решение да се ползват целево за повишение на цените основно на детските пътеки. Но според Ананиев “все става въпрос за публичен ресурс“ и източникът на финансиране не е важен.
Как правителството обяви 50 млн. и отпусна 6 млн. лв.
Със свое постановление от 10 април кабинетът отпусна “до 50 млн. лева“, за да потуши ескалиращите протести на медицинските сестри за по-високи възнаграждения. „Повишаваме заплатите, за да запазим работните места, особено в отдалечените места“, обяви тогава премиерът, а здравният министър разясни, че целта е навсякъде основните заплати на сестрите да достигнат 950 лева, както предвижда колективния трудов договор в сектора.
Тихомълком месец по-късно – на 9 май кабинетът е изменил постановлението си е намалил сумата от 50 на 6 млн. За промяната съобщи първо бТВ.

Справка в информационната система на правителството показва, че на 9 май кабинетът променя разходите по две свои постановления – за план-сметката за евроизборите и въпросното постановление за отпускане на допълнителни средства по бюджета на МЗ.
Ананиев коментира в четвъртък, че това решение е взето, тъй като в последствие с Министерството на финансите са преценили, че ако всички средства за болниците дойдат от бюджета на МЗ, размерът на държавната помощ щял да стане твърде голям, а това не е позволено. Причината е, че кабинетът вече беше отпусна 30 млн. лева за малки и отдалечени болници. Не е ясно обаче защо при тази презумпция изобщо е взето първото решение за отпускане на 50 млн. лева.
Сестрите да си чакат заплатите от НЗОК, не от МЗ
В четвъртък здравният министър Кирил Ананиев заяви пред журналисти, че всъщност 50-те млн. лева за увеличаване заплатите на медицинските сестри не идват от Министерския съвет, а от НЗОК. Той припомни, че по-рано, през февруари кабинетът вече беше отпуснал 30 млн. лева в помощ на болници в отдалечени и трудно достъпни райони, за белодробните и психиатричните болници и за спешната помощ. Той се аргументира, че парите, разпределяни от МЗ достигат само до 147 болници, които отговарят на тези критерии, докато парите от НЗОК по клинични пътеки достигат до всички 360 болници в страната.
“Ние видяхме, че има много болници, които няма да могат да получат пари и затова преценихме и аз благодаря на колегите от НЗОК, които още в средата на годината решиха да отблокират своя резерв за непредвидени и неотложни разходи, за да можем да изпълним поетите ангажименти, свързани със заплатите на медицинските сестри“, каза Ананиев.
“От самото начало казвам, че са осигурени 86 млн. лева, които са осигурени, другото е въпрос на източник…Никога не е ставало въпрос за два пъти по 50 млн. лв. плюс 30 млн. лева“, коментира Ананиев в опит да оправдае решението.
В средата на септември премиерът Бойко Борисов продължаваше обаче да твърди, че правителството е отпуснало 50 млн. лева за заплати на медицинските сестри и дори с раздразнение обяви, че Ананиев трябва да се обяснява по въпроса.
Не е учудващо, че при това положение, протестите на медицинските сестри продължават и се оплакват, че реално не са почувствали обещаното увеличение. По места увеличение на основните заплати действително е имало с суми между 50-100 лева, но пък им е било орязано допълнителното материално стимулиране от изработеното по клиничните пътеки.
И до момента МЗ няма точна сметка до какво увеличение са довели отпуснатите пари. В четвъртък Ананиев се опита да демонстрира, че заплатите на сестрите не са толкова ниски, като посочи, че средната брутна заплата на сестрите заедно с всички добавки достига 1253 общо за държавните и общинските болници. Но истината е, че в провинцията основните заплати на сестрите масово са от порядъка на 750-800 лева, почти не получават бонуси над тях и все още не достигат обещаните 950 лева.
Източник Медиапул

Print Friendly, PDF & Email