01.08.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Боил Василев Банов отхвърли исканията на филмовата индустрия

Според министъра на културата нямало предпоставки за корупция

Поправките в Закона за киното в последния момент възмути голяма част от представителите на филмовата индустрия, които призоваха президентът Румен Радев да наложи вето върху текстовете, приети на 17 февруари от депутатите.

Според тях ново въденията са с „ретрограден характер“, а схемата за финансиране третира „преференциално комерсиалния успех“.

„Не виждам основание за промяна на Закона за киното“, коментира пред bTV министърът на културата Боил Банов. „Не виждам основание за президентско вето, той ще прецени, ще го посъветват. Важни промени се приеха, които водят до много повече средства и възможности за развитието на цялата индустрия“, каза Банов и уточни, че филмовите дейци трябва да посочат какво конкретно ги притеснява в текстовете.

Всъщност председателя на Съюза на филмовите дейци конкретизира проблемите в новия закон, като уточни конкретно, че става въпрос за поправки, предвиждащи за държавна помощ да могат да кандидатстват продуценти, които са сключили договор с голям доставчик на медийни услуги с 1 милион активни потребители или със средногодишен аудиторен дял в праймтайм най-малко 10 на сто.

Проблемът според режисьора  на „Ага“ е, че се създават условия средства, които са предназначени за производство на български филми, да бъдат пренасочени към създаването на телевизионни сериали и телевизионни филми, които да запълват съдържанието на частни телевизии.

По думите на Милко Лазаров, това е нарушение не само на Закона за нормативните актове, но е и преко нарушение на Регламент 651 от 2014 година на ЕС.

Боил Банов признава, че именно тези поправки в последния момент са довели до напрежение в бранша, но отхвърли твърденията, че промените ще доведат до административен произвол и корупция.

Министърът на културата посочи, че промени, свързани с финансирането, са балансирани. По думите му са запазени схемите за кинопроизводство, като бюджетът им е увеличен с 10 млн. лв.

„Киното от 2003 г. чака промяна в този закон, всеки има гледна точка. Като тръгнат не, всеки ще разбере, че е балансирано и е добре за бранша. Това е все едно аз да напиша едно писмо, че след като г-н Хекимян е станал директор, това ще доведе до по-голяма корупция. Представете си колко е абсурдно“, направи сравнение министърът.

Банов заяви, че по закона е работено две години, като консултации са проведени с кино дейците. Той призна обаче, че са били добавени текстове след разговорите и именно това е довело до напрежение в сектора. Министърът предположи, че писмото може да идва във връзка с предстоящите избори.

Според Банов, единствената точка, която го притеснява, е за броя зрители, обвързваща последващо финансиране. Впоследствие обаче бройката е била направена символична.

dnes.bg

Print Friendly, PDF & Email