27.05.2024

Бисер Петков не е сигурен с колко точно ще се увеличат пенсиите

В началото на идния месец ще е ясен точният процент, с който пенсиите ще бъдат увеличени от 1 юли 2020 година. Към момента очакванията са за повече от 6 на сто. Това заяви в русенското село Баниска министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, цитиран от bTV.
Той обясни, че изчисленията са на база на достигнатия досега ръст на средния осигурителен доход и на индекса на потребителските цени, чрез който по швейцарското правило се формира процентът за осъвременяване на пенсиите.
Петков уточни, че не може да каже колко точно ще бъде увеличение, но то може да бъде с 6,6 или с 6,2 на сто.
Въздържам се да обявя конкретно число, защото все още сме в началото на финалната фаза на подготовката на проектобюджета на Държавното обществено осигуряване. Точният процент на увеличение би трябвало да бъде ясен в началото на идния месец. Той не е произволен, а зависи от нарастването на ръста на средния осигурителен доход и на индекса на потребителските цени“, обясни още Петков.
Министърът коментира също предложенията на депутати и на работодатели, свързани с изплащането на обезщетения за временна нетрудоспособност.
Работодатели искат първите три дни от болничния да не се изплащат от тях. Идеята е да се въведе период на изчакване от няколко дни, в който болничните да не се изплащат от никого. Според предложение на депутати НОИ трябва да покрива целия период на боледуване на работника.
Министърът обясни, че тези предложения ще се дискутират. По думите му в края на седмицата една от организациите на работодателите – Асоциацията на индустриалния капитал в България, организира кръгла маса по тези въпроси.
Според него има проблем и той е свързан с това, че броят на дните на временна нетрудоспособност нараства.
Социалният министър потвърди, че има злоупотребяване с болнични от хора, които по-скоро се нуждаят от допълнителен платен отпуск, отколкото от лечение. По думите му затова се търсят мерки, чрез които да се намали това ползване на болничния и ощетяване на бюджета. Към момента обаче нямало такова решение.

Print Friendly, PDF & Email