20.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Библиотеката кани на премиера на романите на Дияна Боева

В представянето ще участват ученици от Езикова гимназия
Регионална библиотека „Дора Габе“ е домакин на представянето на романите на Дияна Боева „Писма за оригами“ и „Невинни“, издания на „Ерго“ – София. Началото на срещата е в 17.30 часа. За книгите ще говори доц. д-р Христо Боев. Гости на премиерата ще бъдат абитуриентите на Езикова гимназия „Гео Милев“, които ще прочетат откъси от романите, а Неда Александрова и Живко Желев ще поднесат музикални изпълнения.
Дияна Боева е родена в Добрич и е преподавател по Български език и литература в Езикова гимназия. Редактира класическа и съвременна европейска проза, публикува текстове във всекидневници и литературни издания. Автор е на романите „Писма за оригами“ (2016) и „Невинни“ (2020). Води курсове по творческо писане, включително и във виртуални платформи. През 2020 г. нейният проект Творческа лаборатория: „Текстът Георги Марков“ печели първа награда в конкурс на УчИ-БАН и МОН.
„Писма за оригами“ е за хора от ъгъла, които са описани във фикцията с много познание от писателя. „Романът обхваща два обществено критични момента от историческото време: активната идеологическа „борба“ докъм средата на 1950-те и злополучните „турски“ събития току преди разпадането на режима. Героите са от различни поколения, но с един и същ фатален проблем: липса на комуникации. Те са „вкарани“ в действителност без избор, пасивно. Това им пречи да я осъзнаят, да я прояснят, и така може би да намерят себе си и мястото си в този свят, каквото и да е то“, казва за книгата Веселин Веселинов.
Романът „Невинни“ е продължение на „Писма за оригами“ и ни пренася в по-нова епоха – 90-те на миналия век: произтичащите от Лукановата зима мракобесни времена. „Този път нямаме времевата дихотомия от първия роман, но въпреки това разбираме, че това е само привидно. Хората от миналото го носят в себе си и не могат да го изкажат, независимо по какъв начин са провокирани да направят това. Съответно те ще си заминат с него, а тези, които ще се опитат истински да го проучат, ще бъдат хора, посветили живота си на тази цел. За всички останали е настоящето, окъпано в много слънце и море“, пише д-р Христо Боев.

Print Friendly, PDF & Email