29.07.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

БЗС: Омерзени сме от случая със зъболекаря измамник

„Този човек уронва престижа на останалите специалисти у нас“

„Омерзени сме от случая със зъболекаря, измамил десетки хора с хиляди левове. Никога не сме проявявали търпимост към подобно поведение. Слава Богу, че става въпрос за изолиран случай. Това е съвременния  Ястребовски. Този човек е дипломиран лекар по дентална медицина, положил е клетва, но явно моралът му е по-различен, отколкото на останалите зъболекари у нас. Той уронва престижа на останалите специалисти“. Това заяви в ефира на Нова ТВ председателят на Българския зъболекарски съюз Николай Шарков.

 Председателят на Комисията по професионална етика на БЗС – Боряна Нецова, поясни, че през януари 2020 г. е подаден първият сигнал за измама.

 „Много от хората подадоха сигнали към Централната комисия по етика. По закон препращаме жалби в съответната Регионална колегия, където е извършено лечението. Когато постъпват първите две жалби, още на 27 февруари 2020 г., се задвижва административно наказателно производство. Съставен му е акт за наказание, който обаче не може да му бъде връчен, защото се е покрил. По закон Комисията се обръща към съответната областна дирекция на МВнР.

По същото време издирване се извършва и от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. Когато този човек не е открит и не може да му се предаде акта, няма как да се премине към следващо действие. Така е по закон. Когато пристигат следващите жалби, колегите констатират, че има признаци за извършено престъпление. Тогава цялата документация по случая е предадена в прокуратурата“, поясни Нецова.

 „Според Закона за административни нарушения и наказания, когато прокуратата започне работа, БЗС спира да действа. Единствено имаме възможност да му отнемем правото да упражнява професията 1 година“, каза още Шарков.

dnes.bg

Print Friendly, PDF & Email