07.07.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Белгиец, задържан с Европейска заповед за арест, остава в ареста

Апелативен съд – Варна, отхвърли жалбата на белгийски гражданин срещу задържането му под стража, постановено от Добричкия окръжен съд. Хуго Н. е бил арестуван в Каварна въз основа на Европейска заповед за арест, издадена от Първоинстанционен съд – Антверпен. 78-годишният мъж е издирван за участие в организирана престъпна група и трафик на наркотици.
Производството в Кралство Белгия е започнало след получена информация за очаквана на пристанището в Антверпен пратка с наркотици от Бразилия. Проверка на внесени полуремаркета установила укрити в тайници над 873 кг кокаин. Част от полуремаркетата били предназначени за исканото от белгийските власти лице.
Според защитата на чуждия гражданин, задържането под стража е прекомерно тежка мярка. Мъжът не се е укривал в България, а пребивава в нашата страна  от две години преди началото на издирването му. Собственик е на търговско дружество и имоти в страната, което потвърждава намеренията му да се устрои в България. Адресът на който живее е известен на белгийските власти, тъй като те са кореспондирали на него. Освен това, мъжът е в напреднала възраст и е с усложнено здравословно състояние, изтъкна защитата. Домашният арест би обезпечил явяването му в производството по екстрадиция.
Представителят на Апелативната прокуратура се противопостави с довода, че при снемането на самоличността при задържането на Хуго Н., той е дал друго име на улицата на адреса си, на който освен това не пребивава. Посочил е и че е бил осъждан, което също показва, че има опасност да се укрие. Според обвинението, напредналата възраст вероятно не му е попречила да извърши престъпленията, за които е издирван. А заболяванията му са хронични и са съвместими с условията в ареста.
Варненският апелативен съд съобрази, че Хуго Н. не пребивава на нито от един от трите познати на властите в България и Белгия адреси. Цитираното търговско дружество е посочено в Европейската заповед за арест като компанията, съпричастна с престъпната дейност на организацията, в чието членство мъжът е обвинен. По отношение на здравето на чуждия гражданин, съдът не установи състояние, налагащо интензивни медицински грижи. Още повече, че при задържането си той изрично е отказал преглед от лекар.
 С тези аргументи Апелативен съд – Варна констатира, че определената от Добричкия окръжен съд мярка за неотклонение спрямо Хуго Н. е подходяща и законосъобразна. Задържането под стража би попречило на неправомерно поведение и евентуални действия по укриване от наказателно преследване. 
Определението на настоящата инстанция не подлежи на обжалване. ДТ

Print Friendly, PDF & Email