15.07.2024

Без жертви в 34 пожара от началото на 2019 г.

От Североизточното държавно предприятие призовават за повишена бдителност. Над 2000 са погасените произшествия само за последната седмица в страната, сочи статистиката на МВР

34 пожара са възникнали от началото на годината до момента на територията на Североизточното държавно предприятие. Опожарени са 935 декара горски територии, като от тях 508 декара са широколистни гори, 231 декара са иглолистни, смесените гори са 36 декара, а тревите, храстите и мъртвата горска постелка са 160 декара, съобщи инж. Стоян Саров, началник на отдела по опазване и защита на горите в предприятието.
По шест пожара са регистрирани в ДГС-Варна и ДЛС-Балчик, по четири в ДГС-Генерал Тошево и ДЛС-Паламара, три в ДГС-Шумен, по два в ДГС-Търговище, ДГС-Омуртаг, ДЛС-Шерба и т.н.
През годината на спешен телефон 112 са подадени 103 сигнала за огън в горските територии, като горските, пожарникарите и доброволните формирования по места са успели да се справят с по-голямата част от запалванията още в зародиш.
25 от пожарите през тази година са причинени от човешка небрежност, коментира инж. Саров. Той припомни, че е забранено паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние, по-малко от 100 метра от границите на горските територии. Забрана има и за изгарянето на стърнища и други растителни отпадъци.
Нека не забравяме, че хвърлен от колата фас или леснозапалима опаковка, която привлича слънцето също може да причини пожар, особено сега, заради засушаването и високите температури, напомни Стоян Саров.
Той призова хората да подават сигнали за нарушения в горите на телефон 112 и благодари на всички горски, пожарникари, служители на общинските формирования и доброволци за работата им при погасяване на пожарите в горските територии, както и за всекидневните дежурства, които дават, за да опазят едно от най-големите богатства на страната ни – горите.

Само за последната седмица огнеборците в страната са потушили над 2000 пожара.

Print Friendly, PDF & Email