02.06.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Безплатен поход до скалния манастир над село Хан Крум организира ПП „Шуменско плато“

Поход до скалния манастир над село Хан Крум организира Дирекцията на ПП „Шуменско плато“. Инициативата е по повод 28 май – Ден на парковете в България, съобщиха от пресцентъра на парка.
Походът ще започне от 10 часа, а сборният пункт е Летния информационен център на ПП „Шуменско плато“, който се намира на паркинга до паметник „Създатели на българската държава“.
Преходът е с продължителност около 3 часа, като служители на Парка ще запознаят присъстващите с историята на скалните манастири по Шуменското плато и ще покажат интересни представители на растителния свят, които се срещат по маршрута. Той е обозначен с бяло-зелена маркировка.
Желаещите да се включат трябва да бъдат с подходящи за туризъм обувки. Не е необходимо предварително записване, походът е безплатен.
От пресцентъра на парка припомнят, че според историческите сведения, скалните венци по протежението на цялото плато са обитавани през Средновековието от монаси-исихасти, които грижливо са оформили църкви и килии, а някои от тях са били и изографисани.

Print Friendly, PDF & Email