22.07.2024

Безобразно закъснели мерките срещу чумата по свинете, критични от АБВ

Мерките срещу африканската чума са безобразно закъснели. Това заяви председателят на АБВ Румен Петков на пресконференция. Мнението му подкрепи и проф. Михни Люцканов, декан на Ветеринарномедицинския факултет на Тракийския университет, според когото анализ на ситуацията е направен още през 2018 година и заплахите от проникване на заболяването са били известни.

Румен Петков изтъкна, че основната вина е на Иван Костов и неговото правителство от 1999 година, тъй като тогава са били премахнати мерките срещу подобни зарази. Затова в момента единственото, което страната може да направи по отношение на африканската чума по свинете, е загробването на животните.

Петков изтъкна още, че по време на първото правителство на Борисов е била премахната Националната ветеринарномедицинска служба.

Трябва да върнем Националната ветеринарномедицинска служба, защото БАБХ не е сработила ефективно, настояха от АБВ. Тя трябва да има статут на държавна, а не национална агенция. От партията апелират да се създадат официални противоепидемични служби в граничните райони на страната. Държавата няма властови ресурси да контролира дали във всяка община има ветеринар, това изискване в момента не се спазва, заяви още Петков.

Как на Борисов му хрумна сумата от 300 лв. за обезщетение на собствениците на прасета от тип заден двор, като някои имат по едно прасе, а други имат повече прасета, пита председателят на партията.

Проф. Люцканов предупреди да не се предаваме на конспиративни теории.Според него главната причина за разпространението на чумата е лошата работа на БАБХ в ангажимента си да информира и образова собствениците на свине и фермерите в свинекомплексите.

Загубите от разпространението на африканската чума не могат да бъдат сравнени със загубите от други епидемични заболявания по животните досега, категоричен беше проф. Люцканов.

„По-внимателно държавата трябва да се вслушва в оценките на хора, които добре познават материята и имат професионална експертиза“, подчерта той. Заразата е стигнала през Беларус и Чехия до Балканските страни, като е засегнала най-тежко Румъния. Епидемията има фронт около 16 000 км по думите на професора.

Източник news.bg

Снимка БГНЕС

Print Friendly, PDF & Email