24.07.2024

Бежанци ще се обучават за тур гидове в „Лувъра“

От “Лувъра” започват специална обучителна инициатива – ще учат бежанци да бъдат тур гидове в музея, събрал една от най-впечатляващите колекции изкуство в света, предаде bTV.
Френският екип е вдъхновен от инициатива, която вече работи в Берлин. Благодарение на програмата бежанци от Сирия и Ирак в момента работят като тур гидове и правят обиколки из държавните музеи на арабски, английски и немски език.
Програмата е финансирана от “Филантропия Алуаид” – фондация на саудитския бизнесмен Алуаид Бин Талал. Преди време “Лувъра” получи огромно дарение от него, с което да ремонтира и обогати колекцията си с ислямско изкуство.
“Като директор на ислямското изкуство в “Лувъра” започнах да се питам как може културата да ни даде по-добро разбиране за ислямската цивилизация така, че хората да не мислят само за тероризъм”, коментира Яник Линц, директор на този отдел в музея.
Дори в момента “Лувъра” приема кандидатури за работа от бежанци. Целта на новата програма е да има платени турове на на много езици, а не само на арабски и френски.
Източник „24часа”
СНИМКА: pixabay

Print Friendly, PDF & Email