16.04.2024

Бежанците от Украйна напускат постепенно родните хотели, насочват се към Румъния

Настанените в хотелите по Северното черноморие украински бежанци намаляват, съобщават от бранша. Причините са, че не се настаняват новодошли /те се насочват към държавните бази/ и че настанените си отиват по малко. „Тръгват най-вече за Румъния. По тяхна информация, там всеки бежанец получавал на ден по 20 леи за храна и по 50 леи за нощувка”, добавят хотелиери. В Кранево един хотел, където имаше много бежанци, затвори. В другите, които все още са отворени, има минимум по 50 души и малко отгоре като брой. Припомняме, че сега държавата дава по 15 лева за бежанец на хотелиерите – основно за нощувка. В началото на тази програма, която ще действа до 24 февруари, украинците се изхранваха сами, като купуваха продукти от магазините в Балчик и Кранево, където са настанени. „Те обаче нямат достатъчно средства и се принудихме да ги храним сутрин, на обяд и вечер. Обедното метю включва например боб с наденица, във вечерното непременно има месо”, казва хотелиер от Кранево. „Ситуацията е много зле. Тези 15 лева не стигат доникъде, 1 лев от тях е задължителната курортна такса. Все едно ги принуждаваме да си тръгват. Християни сме, все пак, но не можем да кажем докога ще издържим. Украинците си отиват, един по един хотелите ще започнат да затварят”, добавя той.
„За Коледа направихме тържество за бежанците от Украйна на 25 декември. Те си избраха датата. Беше весело. И Нова година посрещнахме празнично. Но категорично, не е в това решението”, казва Александра Джафарова, хотелиер от Балчик. В нейната база има в момента 75 бежанци. Според нея, това е дори под критичния минимум, за да може да се осигуряват условия за тях – като стаи, отопление и т.н. Някои хотелиери са получили средствата си за октомври, но парите са за орязани нощувки, а други още ги очакват.
Хотелиери споделят с благодарност, че са получили в начерието на празниците хранителни пакети от Българския червен кръст /БЧК/ и са категорични, че те им дават глътка въздух. „По решение на Националния съвет на БЧК закупихме основни храни, направихме пакети. В Добричка област раздодахме хранителни пакети – над 600, по хотелите, защото разбрахме, че те имат нужзда от храни. Пакетите съдържат брашно, олио, ориз, макарони, захар, чай, различни видове консерви и др. Те са с различно тегло – от 15 и от 22 кг. Даваме хранителни пакети и на бежанци, настанени на домашни адреси”, заяви директорът на Областния съвет на БЧК-Добрич, д-р Артюн Еринозов. ДТ

Print Friendly, PDF & Email