23.07.2024

Баневи застанаха пред съда със седем адвокати

Специализираният наказателен съд даде ход на делото срещу Николай, Евгения и Мария Баневи, след като през август прокуратурата приключи разследването и внесе обвинителния акт срещу бизнесмена, съпругата му и майка му. 

Семейството е обвинено за участие в организирана престъпна група, за данъчни престъпления, изпиране на пари, както и за незаконно притежание на оръжие.

Съдебният състав счете, че няма нарушения в обвинителния акт и обвиненията са ясни.

Магистратите не допуснаха предявен от Министерството на финансите иск за неплатени данъци за около 1.7 млн. лева с мотива, че това щяло да затрудни процеса.

Тази сутрин тримата обвиняеми се явиха в съдебната зала, придружени от седем адвокати, а Николай Банев беше докаран с белезници, предаде „Труд“. Съпругата му е с мярка за неотклонение „подписка“ заради здравословни проблеми, а Мария Банева е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 10 000 лв.

Защитниците се опитаха да докажат, че в повдигнатите обвинения няма конкретика кой кога и какво е извършил. Те се оплакаха, че призовката Банев е получил в килията си 4 дни преди делото, два от които са били събота и неделя. Адвокатите попитаха защо е била необходима европейска заповед за арест и защо подзащитните им са били арестувани на летище, а не на адрес. Прокуратурата отговори, че те не са намерени на адреса, където са се водели и затова е издадена европейска заповед за арест. По тази заповед те са били засечени на летището във Франция и затова са били арестувани там.

Евгения Банева се оплака отново от условията в следствения арест, за което била пуснала жалба в Страсбург. Тя каза, че Николай Банев й е казал, че килията в затвора, където той се намира в момента е даже по-зле от тази в следствения арест на столичния бул. „Г. М. Димитров“. Банева заяви още, че в момента има заплаха да отвлекат децата й заради публикации в медиите относно имотното й състояние и снимки на имението й.

Аз от обвинителния акт конкретно за себе си нищо не мога да разбера. Аз не го разбирам„, заяви Банева пред журналисти и допълни, че за нея най-голямата тежест на казуса идва от факта, че на делото се даде изключителна публичност, цитира Дир.бг.

Print Friendly, PDF & Email