25.02.2024

Аптечните складове били пълни, а 7 лекарства липсват

Държавата няма механизъм, по който да санкционира складовете на едро за задържане на количества лекарства, които в същото време се намират трудно по аптеките.
Това заяви пред журналисти началникът на кабинета на здравния министър Момчил Мавров. По думите му към момента в министерството има постъпили сигнали за недостиг на 7 лекарства, като за две от тях е установено временно спиране на доставките.
Медикаментите „Вентолин“ и „Пулмикорт“ и лекарството за диабетици „Оземпик“ са налични в складовете на едро, обясни Мавров:
„Това, което можем да направим към момента, е единствено да извършваме проверки и да ускоряваме процеса. И там, където действително има проблеми, има сигнали, да ги решаваме индивидуално… Всички притежатели на разрешения за употреба, с изключение на тези двата, които ви казах – „Фраксипарин“, за който има заместващи продукти, и другият продукт – с тях нямаме проблеми“.
Началникът на кабинета на здравния министър обяви, че се обсъждат идеи за нормативни промени, които да подобрят организацията на снабдяването с лекарства, като до дни ще има конкретни предложения.
Държавата не може да поеме дълговете на Белодробната болница във Варна, а само да плаща субсидия за извършена дейност, каквато се превежда редовно. Това посочи още началникът на кабинета на здравния министър Момчил Мавров във връзка с предложението на Варненската община за решаване на кризата в местния Тубдиспансер:
„Няма механизъм, по който държавата да подпомага привилегировано едно или друго лечебно заведение. Има си механизъм, по който се субсидират определени дейности, включително и (за) туберкулозата, има си програма за профилактика и контрол на туберкулозата. И не само лечебното заведение във Варна, но и много други такива лечебни заведения в страната, се субсидират по този ред“.
Мавров обясни още, че пациентите от болницата ще бъдат насочени към лечебно заведение или отделение в Добрич, Бургас, Велико Търново или Русе, тъй като в самия град няма алтернатива на Тубдиспансера.
Нужно е преди това да се установи кои от тях са в заразна фаза на болестта и да им се издаде заповед за задължителна изолация, съобщава БНР.

Print Friendly, PDF & Email