18.04.2024

Андрей Цеков готов да работи с Мария Габриел

„Имам чудесни работни отношения с вицепремиера и външен министър Мария Габриел и нямам противоречия с нея. Бих бил доволен и спокоен да работя с нея“. Това заяви регионалният министър в оставка Андрей Цеков пред БТВ.

Той обясни, че МРРБ традиционно се определя като едно от най-трудните министерства, тъй като в него е концентриран голям публичен ресурс и инвестиции. Компромисите, които бяха най-трудно да се направят е да се инвестира в един обект за сметка на друг, даде пример Цеков.

България има пътна мрежа от 5 500 км, която е за основен ремонт, изтъкна той.

Той смята, че ще надделее отговорността към бъдещето на България, която се нужда от устойчиво управление. За да има България стабилно управление, се нуждае от колаборация между политическите сили в парламента.

Цеков съжалява, че в Народното събрание не е минал Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията. „Надявам се, че на моите приемници ще оставя няколко проекта, които да реализират“, каза още той.

Цеков добави, че основен приоритет за 2024 за МРРБ е да се постигне напредък в изграждането на автомагистралната мрежа. Строителството на АМ „Хемус“ ще започне през март месец, увери регионалният министър в оставка.

Запитан защо бе сменено ръководството на „Автомагистрали“, Цеков коментира, че никога не е бързал с кадровите промени, но е бил необходим да бъде направен анализ към ръководствата на всички структури. През юли месец регионалният министър в оставка сезирал АДФИ, за да провери как е работило „Автомагистрали“. От проверката станало видно, че дружеството не е прилагало Закон за обществени поръчки към външни изпълнители за периода 2018-2023 г.

Той обясни, че в новия управителен борд на „Автомагистрали“ влизат трима души, които са юристи, като Ивелина Маринова и Станислава Варадинова са представители на ГЕРБ.

По отношение на санирането, Цеков заяви, че още от самото обявяване на процедурата е било ясно, че средствата няма да стигнат за всички блокове. Има конкуренция в над 300 сгради и ако някои е заблуждавал българските граждани, че средствата ще стигнат за всички, си е негова отговорност, а не на МРРБ, коментира той.

Това, което се предлага като решение на Народното събрание е да се разработи средносрочна програма за саниране на сградите, останали в резерв, уточни Цеков.

Print Friendly, PDF & Email