06.07.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Английският език е най-предпочитаната втора матура

809 зрелостници от област Добрич са се явили на матурата по Български език и литература – съобщават от Регионалното управление на образованието-Добрич. 18 от допуснатите до изпита 827 дванайсетокласници, не са се явили на изпита.
Общо подалите заявка за явяване на матура са били 890, но част от тях не са допуснати заради слаби оценки по някои от предметите. 
Държавни зрелостни изпити се проведоха в 16 училища в област Добрич, като изпитът е приключил успешно навсякъде. Няма анулирани писмени работи в областта, – добавят от управлението.
459 са подадените заявления за явяване на втория държавен зрелостен изпит, който е днес – на 20 май. Тази година 228 заявления са подадени за учебния предмет Английски език, 56 заявления – за Информационни технологии; 46 – за География и икономика, 39 – за Биология и здравно образование, 22 – за Философия. Има пожелали да се явят на втори държавен зрелостен изпит и по немски или френски език, химия, изобразително изкуство и др., но те са много по-малко на брой.
Останалите ученици учат в професионални гимназии и тази година по закон те са задължени да се явят на изпит за професионална квалификация.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email