22.01.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Ангел Кунчев: Няма основание да се говори за локдаун

Ако говорим за допълнителни мерки, засега това би могло да стане в тези области, в които заболяемостта е над два – два и половина пъти по-голяма от средната, казва главния санитарен инспектор
Няма основание да се говори отсега за някакъв национален локдаун. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, цитиран от „Фокус“.
„Всички възможни мерки са описани в Националния план, който беше приет от правителството. Доколкото 14-дневната заболяемост все още се движи в рамките на 320-330 средно за България – няма основание да минаваме към следващ етап на мерките. Да се говори отсега за някакъв национален локдаун, няма никакво основание“, посочи доц. Кунчев.
Главният държавен здравен инспектор коментира, че е имало задържане на заболяемостта една -две седмици.
„Много се надявах, че сме навлезли в сериозно плато, те и сега не се вдигат със сериозен размер, но продължава растежът и ежедневно и на седмична база, като в някои области той е особено силен. Ако говорим за допълнителни мерки, засега на този етап, това би могло да стане в тези области, в които заболяемостта е над два – два и половина пъти по-голяма от средната за страната“, смята доц. Ангел Кунчев.
Главният държавен здравен инспектор заяви, че ще използва възможността, че всички директори на районни здравни инспекции са тук, за да се обсъдят мерки с тези от тях, в чиито области има висока заболяемост. Той отбеляза, че ръст на заболяемостта има в Габрово, а в Търговище и Русе има известно подобрение.
„За да сме добре ориентирани, винаги гледаме какво се случва и около нас. Ние не сме някакво изключение. Това е четвърта вълна, която сега обхваща Централна и Източна Европа. Има и доста по-високи стойности, да кажем Сърбия достигнаха над 2 и половина пъти над средните наши. В момента расте заболяемостта и в Румъния и в други страна. Очевидно октомври месец ще достигнем максималните стойности и ние и балканските страни, след което се надявам да започне спад“, каза още доц. Ангел Кунчев.

Print Friendly, PDF & Email