24.10.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Ангелов призна: Отвътре нещата изглеждат страшно

Здравният министър проф. Костадин Ангелов призна за проблем между комуникацията между общопрактикуващите лекарите и аптеките, както и за това, че болниците ни не са подготвени. Това не са европейски болници, няма асансьори, няма сграден фонд от 21 век, някои от болниците са на по 140 години, но и в Америка има такива болници, но те не изглеждат така, призна здравният министър при искане да коментира двата трагични случая, при които починаха двама пациенти на стълбите и пред лечебното заведение. Самият той е поръчал случаите от Пловдив да бъдат разследвани от прокуратурата.
Проблемите в системата са, защото тя не е дореформирана. Към момента и личните лекари и болниците функционират като търговски дружества. Но не сега в момент на криза е моментът здравната система да се реформира, обясни Костадин Ангелов.
Трябва да направим държавни болници, многопрофилни и стратегически болници. Сега виждаме на кои болници можем да разчитаме, посочи той и настоя болниците да станат европейските и такива, каквито ги виждаме по филмите.
„Ако продължим с неразбирането на мерките, неспазването на мерките, толерирането на мнения и показването им, че това е една лъжа, че няма коронавирус, че мерките са измислени, за да пречат на хората, продължаваме да горим маски, да бием лекари и сестри и продължаваме да обясняваме как са бяла мафия, ще загубим и тези хора“, категоричен бе здравният министър. Той отново призова за разбиране и взаимна съпричастност в обществото.
Отвътре нещата изглеждат страшно и апелът ми е – подкрепяйте лекарите, настоя проф. Ангелов. В момента не можем да се лутаме от едната крайност в другата – трябва да градим силата на здравеопазването там, където е слабото място, акцентира здравният министър.
Той предупреди, че лечението с антибиотици ще доведе до тежка резистентност и след време хората ще умират от бактериални инфекции, които няма да могат да бъдат контролирани от лечебните заведения.
България разполага с около 19 000 лекари и 20 000 сестри, а и страната не е единствената, в която не достига медицински персонал, посочи още Ангелов. Той описа и пътя на миграция на медицинските специалисти: Източна Европа – Германия – скандинавските страни – САЩ.
Всичко, което се случва, е факт от тази пренатовареност на системата, но системата е такава, каквато сме си я направили ние, ние в последните 20 години, обясни Ангелов, който не вижда никакъв смисъл да подава оставка в тази ситуация, именно за да поеме лична и политическа отговорност.
Работим и правим всичко по силите си, с това разполагаме, не можем да сменим системата в момента и е по-добре да спрем да я критикуваме и да се консолидираме и да се опитаме да се справим с кризата. Затова и Ангелов призова да се даде глътка въздух на медицинския персонал, който е преуморен и изтощен и да се отнася обществото с разбиране към тях. Също така призова да се спазват и мерките.
news.bg

Print Friendly, PDF & Email