24.07.2024

Америка евакуира от Судан свои дипломати и техните семейства заради напрежението в страната

Суданските паравоенни Сили за бърза подкрепа (СБП) рано тази сутрин заявиха, че американски дипломати и техните семейства са били евакуирани от страната с помощта на военна мисия на САЩ, в която са участвали шест самолета, предаде БТА. Операцията е била проведена в координация със СБП.

Информацията е била потвърдена от източник на Ройтерс от американската армия, пожелал анонимност.

В събота започна евакуацията и на други чуждестранни граждани, които напускат Судан през пристанище, разположено на брега на Червено море.

Заради кръвопролитните боеве в Хартум много хора са в капан. Летището е затворено, много пътища са блокирани.

Враждуващите военни лидери игнорираха призивите на ООН и редица държави за спазване на обявеното примирие.

Саудитска Арабия евакуира граждани от страни от Залива през пристанище на брега на Червено море, разположено на около 650 километра от Хартум.

Саудитското външно министерство съобщи вчера за пристигането на 91 саудитски граждани и на около 66 от 12 други държави – Кувейт, Катар, ОАЕ, Египет, Тунис, Пакистан, Индия, България, Бангладеш, Филипините, Канада и Буркина Фасо.

Очаква се западните държави да изпратят самолети от Джибути, които да изведат техните поданици от Судан. Не е ясно обаче кога ще стане възможна евакуацията, тъй като суданската редовна армия заяви, че има проблеми с достъпа до летищата в Хартум и Няла – най-големия град в западния судански регион Дарфур.

Досега суданските въоръжени сили, оглавявани от генерал Абдел Фатах Бурхан, и техните противници от СБП, начело с Мохамед Хамдан Дагало, известен като Хемети, не успяха да спазят прекратяването на огъня, което се договаря наново почти всеки ден, откакто избухнаха сраженията.

Съботните боеве нарушиха тридневно примирие, което трябваше да влезе в сила в петък, за да могат всички граждани да отидат на безопасни места и да посетят семействата си по време на мюсюлманския празник Курбан байрам.

Двете страни си разменят взаимни обвинения за нарушаването на примирието.

Print Friendly, PDF & Email