20.06.2024

Американците вече са най-богатите в света

Американците са най-богатата нация в света, след като взеха първото място от швейцарците, докато богатството на другите страни по света се стопява, показва годишният доклад за Глобалното богатство.

Нетните финансови авоари на хората, живеещи в САЩ са 184 411 евро на глава от населението, в сравнение с 173 838 на глава от населението за втория в класацията – Швейцария. Данните се отнасят за 2018 г.

Изкачването на САЩ до челното място в списъка се дължи на силата на долара, както и на американските домакинства, които са основен двигател на средствата, като 2/3 от всички спестявания в индустриалните държави са в САЩ, показва проучването.

Докладът показва, че спестяванията в глобален мащаб са достигнали рекордно високо ниво до повече от 2.700 трлн. евро. Това се дължи на данъчната реформа в САЩ миналата година, с което спестяванията на американските граждани са се увеличили с 46%.

САЩ и Швейцария са доста по-напред в сравнение с третата страна в класацията – Сингапур, където нетните финансови авоари на глава от населението са само 100 370 долара.

Expert.bg

Print Friendly, PDF & Email