20.04.2024

Ало-измамници с румънски СИМ карти принудиха 83-годишна жена да даде 60 000 лв. на мним лекар

Около 14.55 часа на 6 февруари е получено съобщение за извършена телефонна измама, съобщават от Областната дирекция на МВР-Добрич. Установено е, че за времето от 12 до 14.55 часа на домашния телефонен номер на 83-годишна жена от село Пчелино, община Добричка, е позвънил непознат мъж, представящ се лекар. Чрез въвеждане в заблуждение, мнимият доктор заявил, че синът на възрастната жена е пострадал при катастрофа и е необходима сума за лечението му. Малко по-късно жената предава 60 000 лв. на непозната жена пред жилището си в добричкото село. По случая е образувано досъдебно производство.
В този случай измамниците излъгали потърпевшата, че синът й е със счупен крак и предстои неотложна операция, за която тя трябва да плати. Жената все пак поискала да се свърже с пострадалия си син, но престъпниците й дали друг телефон, на който вдигнал мъж, симулиращ болки.
Същите мъже се обадили на жена и от съседно село, каза говорителят на Районната прокуратура в Добрич Даниел Илиев. По думите му там те се представили за адвокати и казали, че дъщерята на възрастната дама е предизвикала катастрофа. При инцидента имало жертва и жената трябвало да даде голяма сума пари на полицаите, за да не влезе в затвора дъщеря й.
Обажданията са извършени от румънски СИМ карти. „Ще поискаме съдействие от румънските власти”, добави Илиев. Издирва се тъй нар. муле, каза още той. Илиев припомни, че през есента на м.г. прокурори проведоха много срещи в села, в пенсионерски клубове, за да обясняват как хората да не се поддават на телефонни измами. „Оттотава не е имало нито една измама, следващата седмица подновяваме кампанията, като отново ще разговаряме с хората, ще раздаваме специални изработени брошури за телефонните измами”, добави той.Според него, досега ало-измама в такъв размер не е имало.
От Областната дирекция на МВР в Добрич отново апелират към гражданите на областта да не дават пари на непознати лица. При съмнение незабавно да потърсят съдействие от органите на МВР на тел. 112 или в най-близкото районно управление. Ежемесечно се провеждат срещи в малките населени места, на които органите на МВР разясняват подобни сценарии на телефонни измами с цел превенция на този вид престъпления. Те напомнят отново, че от полицията не искат пари и това трябва да е „червена лампа” за гражданите.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email