25.09.2020

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

АИКБ предлага страната ни да въведе немския модел за запазване на заетостта

Германски инвеститор дава подробности за немската мярка за 60% подкрепа

Как е в Германия:

При бруто-заплата от 2000 евро, разходите на предприятието за работника са 2473,70 евро (т.е. 473,70 евро допълнителни разходи на предприятието за осигуровки и други бюджетни плащания):
Нетната заплата е: 1400 евро (с редица условности предвид по-комплексната система за изчисляване на данъците в Германия).
В режим на намалена заетост (Kurzarbeit) сметките са следните:
Нетна заплата:  60% от нормалното нето, т.е. 840 евро (= 60% х 1400). Това се поема от Агенция по заетостта.
Разходи за предприятието:  80% от осигуровките върху нормалната бруто-заплата, като предприятието трябва да поеме и дела от осигуровките, дължим от работника. Върху 2000 евро бруто предприятието нормално дължи 397,50 евро осигуровки, а работникът 402,50 евро, т.е. общо осигуровките са 800 евро. От тях предприятието плаща 640 евро (= 80% х 800). Това всъщност е разходът на работодателя за цял месец, в който работникът не ходи на работа. Като процент от нормалните разходи за този работник се получава 26% (= 640 / 2473,80).
Важно е да се отбележи, че като допълнителна мярка заради корона-кризата, на предприятието в момента се възстановяват платените осигурителни вноски, т.е. в периода на кризата неговите разходи за работника са 0% спрямо нормалните.
Държавата плаща цялата компенсация, равна на 60% от нетната заплата на работника. Което означава схема „60/0“.

Как е в България при схемата 60/40?

При заплата 1000 лв. бруто, разходите на предприятието са 1194,20 лв.
Нетна заплата: 775,98 лв.
В режим на схемата 60/40 сметките са следните:
Нетната заплата остава същата, т.е. 775,98 лв. (Компенсацията е 100%, което не се прави никъде, несправедливо е към работещите, невъзможно е при криза, би имало драстично по-малък обхват)
Разходите на предприятието са 594,20 лв. (= 40% х 1000 + 194,20) за цял месец, в който работникът не ходи на работа. Като процент от нормалните разходи за този работник се получава 50 % ( = 594,20 / 1194,20).
А като процент от нетната заплата на работника предприятието плаща 77% (= 594,20 / 775,98). Т.е. сравнено с германското „60/0“ българското е „23/77“.

В същото време екс-министър Иван Нейков спомена че схемата 60/40 не е ефективна

Коментарът си той направи по повод една от мерките на държавата в подкрепата на бизнеса в условията на извънредното положение заради коронавируса.
Експертите съветват да се дадат пари за дейност, а не за спряло производство, обясни Нейков и даде пример с ресторантите, на които би могло да им се възложи да готвят за социалния патронаж. Бившият социален министър посочи, че микропредприятията, които са над 90%, ще им бъде по-лесно от административна гледна точка да пратят хората на трудовата борса и после пак да ги наемат.
Иван Нейков подчерта, че действията на Министерство на финансите са разумни и балансирани, но напомни че дяволът е в детайлите. Бившият социален министър одобрява идеята за възможност за взимане на по-голям дълг чрез актуализацията на бюджета в тази ситуация. В такива моменти трябва да се взимат кредити, иначе може да се окаже, че знаем какво да правим, но нямаме пари да го направим, каза още той.

Министър Деница Сачева съобщи данните за безработните на брифинг в Министески съвет

Общо безработните са над 213 700 души, а тези, които са се регистрирали от началото на кризата с коронавируса са 9 909 души. Това заяви социалният министър Деница Сачева на брифинг в Министерския съвет, посветен на постановлението за мярката 60/40.
Мярката 60/40 ще струва около милиард – милиард и половина, но по разчети на правителството парите могат и да не стигнат. Припомняме, на Националният съвет за тристранно сътрудничество постигна съгласие, макар и с резерви от страна на някои работодателски организации, за мерките на държавата в подкрепа на икономиката.
В постановлението има списък с непосредствено засегнати сектори според заповедта на министъра на здравеопазването, тези сектори ще бъдат подпомогнати.
Сред тях са търговията на дребно, сухопътният транспорт, пътнически и въздушен транспорт, хотелиерство, ресторанти и заведения за бързо хранене, туристическа агентска и операторска дейност, предучилищно образование (частен сектор), артистична и творческа дейност и спорт, свързан с развлечение – те ще получат подкрепа от мярката 60/40. Тези работодатели ще могат да кандидатстват за мярката още от утре в Агенцията по заетостта, като в срок до седем дни ще могат да получат съответните решения. В срок до 5 дни ще получат средствата си от Фонд „Безработица“.
Втората част на постановлението включва всички останали икономически сектори, като те би следвало да декларират спад от 20% в приходите от продажби. Референтният месец е март 2019 г.
За онези компании, които са създадени след март месец 2020 г. има отделен ред как могат да докажат прихода си от продажби, но те също ще могат да се възползват от мярката 60/40. Дори човек да е започнал работа на 12 март попада в постановлението, уточни Сачева.
Има и изключени сектори от мярката 60/40 – това са селско стопанство, горско стопанство и рибно стопанство, които ще могат да кандидатстват по друг ред. Изключени са и финансови/застрахователни дейности. Още днес ще бъдат подадени заявления в ЕК, за да могат да се изплащат компенсациите.
Направена е процедурата – електронна през бюрата на труда, ще има и публичен регистър на страницата на НОИ. Предвидено е контролът да се осъществява от ГИТ и НАП, няма да се изискват прекалено много финансови документи.
Проверки по отношение на истинността на документацията ще има през цялата година и ще има санкции за злоупотребилите, предупреди Сачева.
„Мярката е точно 60 към точно 40 и се отнася за осигурителния доход за работника. Споровете, които водим са свързани с това, че една от работодателските организации настоява да бъде финансирана цената на труда, която е различна в различните компании. Ние финансираме 60 към 40 от осигурителния доход на работника, за да можем както да подпомогнем компаниите, които би трябвало да получат този мост да преминат през кризата, така и доходите на работниците да не спаднат“, отбеляза социалният министър.
Нямало място за спекулацията с мярката 60/40.

ПРОСТО Е: ДА ГО НАПРАВИМ КАТО В ГЕРМАНИЯ. В РАМКИТЕ НА СЪЩИЯ ЗАДЕЛЕН РЕСУРС ОТ 1 МЛРД. ЛВ. АЛТЕРНАТИВАТА Е РАБОТНИКА ДА БЪДЕ СЪКРАТЕН И ТОГАВА СХЕМАТА СТАВА ПАК „60/0“. ДЪРЖАВАТА ЩЕ ИЗХАРЧИ СЪЩИТЕ ПАРИ, БЕЗ ДА Е ЗАПАЗИЛА ЗАЕТОСТТА.

Print Friendly, PDF & Email